top of page

כל המתחיל לעסוק בעולם האנימה והמנגה, כמו כל תחום אחר, צריך ללמוד מושגים בסיסיים הקשורים לאותו תחום. הנה כמה מושגים בסיסיים בעולם האנימה והמנגה שיעשירו את הידע שלכם בתחום.  

מושגים בסיסיים:

אנימה (Anime)- המושג הבסיסי בא לתאר סדרת אנימציה שמקורה ביפן. לא נתשמש במילה "אנימה" על מנת לתאר אנימציה שהגיע מארה"ב למשל.

מנגה (Manga)- קומיקס יפני עליו, לרוב, אנימה מבוססת. אך יש גם יוצאים מהכלל. כמובן שלא לכל מנגה יש אנימה, ולא כל אנימה מבוססת על מנגה. ישנם גם מקרים בהם המנגה יצאה אחרי האנימה, לדוגמה Inuyasha  או Pokemon.

מאנגקה (Mangaka)- האדם אשר יצר את המנגה המדוברת. לדוגמה:

מאסאשי קישימוטו הוא היוצר של המנגה של נארוטו.

ארק/סאגה (Arc/Saga)- חלק בסיפור. סאגה יכולה להיות מאוד ארוכה, או מאוד קצרה.

פילר (Filler)- חלקים באנימה אשר אינם קשורים לעלילה הראשית ונועדו "למלא את הסדרה", להוסיף פרקים וסאגות חדשות. לרוב פרקים אלה אינם חיוניים וניתן לדלג עליהם. דוגמה: מפורסמת של פילרים הם פרקים 135 עד 219 של נארוטו.

לייב אקשן (Live Action)- סרט באורך מלא עם שחקנים אמתיים המבוסס על אנימה או מנגה מסוימת.

פאנסרביס (Fanservice)- סצנות וקטעים שהוכנסו לאנימה או למנגה על מנת לבדר את הקורא או הצופה ולגרום לו להנאה וסיפוק. לדוגמה: סצינת מקלחת.

ספוילר (Spoiler)- מידע על המשך העלילה אשר עלול להרוס לצופה או לקורא שעדיין לא הגיע להמשך העלילה.

סאייו (Seiyuu)- המדבב/ת של דמות מסוימת באנימה.

אוטאקו (Otaku)-מעריץ אנימה ומנגה.

קוספליי (Cosplay)- המילה "קוספליי" היא הלחם של המילים Costume  וPlay. המושג מתייחס לתחפושות של דמויות מאנימה ומנגה, אם כי לא תמיד, אך לרוב מתכוונים לתחפושות אנימה ומנגה. קוספליירים הם אנשים אשר עוסקים בהכנת התחפושות ולבישתן באירועים מיוחדים, כמו כנסים, או סתם לכיף. לרוב ניתן למצוא קוספליירים צעירים, אך יש גם אנשים מבוגרים אשר נהנים מלהתחפש לדמויות האהובות עליהם.

פאנסאב (Fansub)- פאנסאב הוא תחביב של אוטאקואים, ומתייחס לתרגום של סדרות אנימה ומנגה. פאנסאב הוא אחת מהדרכים הרבות להפיץ ולפרסם את עולם האנימה והמנגה, היות והוא חוקי לחלוטין.

לייט נובל (Light novel)- סגנון כתיבה יפני של נובלים המכוון בעיקר לקהל הצעיר.

ויז'ואל נובל (Visual novel)- הידוע גם בתור נובל קול, הוא משחק אינטראקטיבי, המציג בדרך כלל גרפיקה סטטית, לרוב מצויר בסגנון אנימה. כפי שהשם יכול לרמוז, הם דומים לנובלים מעורבים עם מדיה.

מואה (Moe)– מהמונח תשוקה בוערת, הנובע מנקודת מבט של הצופה לעבר חיבה של דמות מסוימת בגלל המראה או האופי באופן של הגנה וקירבה מאשר אהבה.

לולי (Loli)- היא ילדה צעירה או מישהי בעלת אופי חזותי או התנהגותי המדמה ילדותיות בא לידי ביטוי באופן ארוטי חמוד.

אובה (OVA)- קיצור לOriginal Video Animation. הוא פרק אנימה אשר לא שודר בטלוויזיה וניתן לראותו רק בקלטת/DVD/בלו-ריי.

אונה (ONA)- קיצור לOriginal Network Animation. הוא פרק אנימה שלא שודר בטלוויזיה וניתן לראותו רק אתר האינטרנט של יוצר הפרק.

 

סוגי אנימה/מנגה:

כמו לסרטים ולסדרות, גם לאנימה ומנגה יש סוגים וסגנונות שונים. הנה כמה מהסגנונות הנפוצים ביותר שתתקלו בהם בעולם האנימה והמנגה:

שונאן (Shounen)- סגנון המיועד בעיקר לנערים. לרוב מכיל אקשן מרהיב ביותר. לדוגמה: Naruto, One Piece, Dragon Ball, Bleach.

שוג'ו (Shoujo)- סגנון המיועד בעיקר לנערות. לדוגמה: Tokyo mew mew, Sailor moon.

סאינן (Seinen)- סגנון המיועד בעיקר לאנשים מבוגרים. לדוגמה: Cowboy bepop, Samurai Champloo.

קודומו (Kodomo)- סגנון המיועד בעיקר לילדים קטנים. לרוב לא יהיו שם פגיעות או פציעות רבות. לדוגמה: Doreamon, Pokemon, Digimon

מכה (Mecha)- סגנון אשר מכיל בו אלמנטים רבים של רובוטים וטכנולוגיה מתקדמת. לדוגמה: Code Geass, Guilty Crown, Neon genesis evangelion.

הארם (Harem): סגנון המתאפיין בעיקר בגבר המוקף בהמון נשים. לדוגמה: Seitokai Yakuindomo.

רברס הארם (Reverse Harem): ההיפוך מהארם. סגנון המתאפיין בעיקר באישה המוקפת בהמון גברים. לדוגמה: Oran High School Host Club.

אצ'י (Echii)- סגנון אשר מכיל בתוכו רמיזות מיניות וסיטואציות (לרוב קומיות) מפורשות. מיועד בעיקר לקהל מבוגר יותר. לדוגמה: High School DXD, High School of Dead, Chobits, No Game No Life.

ג'וסיי (Josei)- סגנון נדיר יחסית המיועד בעיקר לנערות מתבגרות. לדוגמה: Nana.

יורי (Yuri)- סגנון אנימה אשר מכיל רמיזות ואף מראה באופן ברור קרבה ואינטימיות בין נשים. לדוגמה: Girl Friends, Sakura Trick, Kannazuki ni Miko.

 

יאוי (Yaoi)- שונאן איי המכיל קטעים אירוטיים כבדים. לדוגמה: Koi suru Bouken.

שונאן איי (Shounen Ai)- סגנון אנימה אשר מכיל רמיזות ואף מראה באופן ברור קרבה ואינטימיות בין גברים. לדוגמה: Love Stage, Junjou Romantica, Sekaichi hatsukoi.

שוג'ו איי (Shoujo Ai)- סגנון אנימה אשר מכיל רמיזות ואף מראה באופן ברור קרבה ואינטימיות בין נשים. לדוגמה: Yuru Yuri, Akuma no Riddle.

 

 

כינויי מעמד:

אם אתם צופים הרבה זמן באנימה, או קוראים מנגה זמן רב, כנראה שמתם לב כי דמויות מוסיפות "כינויים" כאשר מדברות לדמויות אחרות. כינויים אלה חשובים מאוד ליפנים, היות והם נוהגים לפנות לכל אדם לפי המעמד שלו לעומתם, ועל פי הקשר של שני בני האדם. הנה כמה מכינויי המעמד הנפוצים ביותר שתתקלו בהם:

קון (Kun)- סיומת אשר מתייחסת לחברים קרובים. מביעה חיבה וקרבה.

צ'אן (Chan)- סיומת המתייחסת לילד/ה הקטנים ממך, או לחברה קרובה שלך. מביעה חיבה וקרבה. לרוב הסיומת מתייחסת לבנות, אך ניתן להוסיפה גם לבנים, מה שיוצר מצב של לעג וזלזול.

סאן (San)- סיומת המתייחסת לאנשים שאינך יודע מהו גילם, מעמדם, או אנשים ששווים אליך במעמד. ניתן להוסיף כינוי זה גם להבעת כבוד לאותו אדם.

סאמה (Sama)- סיומת המתייחסת לאדם במעמד או דרגה גבוהים ממך, או לאדם חשוב ומכובד ממך. ניתן להוסיף סיומת זו גם לאנשים אשר אתה מאוד מכבד.

סנפאיי (Senpai)- סיומת המתייחסת לאדם בעל ניסיון רב ממך בתחום מסוים. לדוגמה, אדם בעל ידע רב ממך במשהו, או מישהו בשכבה או רמה גבוהה ממך.

סנסיי (Sensei)- סיומת המתייחסת לאדם בעל ניסיון רב מאוד בתחום מסוים, ואחד כזה שהעביר לך את הידע שלו. ניתן להוסיף את הסיומת למורים, מדריכים או כאלה שלימדו אותך משהו.

אוג'יסאן (Ojisan)- סיומת המתייחסת בעיקר לאנשים המבוגרים ממך. לרוב מקובל להוסיפה לאנשים זקנים.

הימה (Hime)- סיומת המתייחסת לבני מלוכה. כמעט כל הפעמים מתייחסת לנסיכה.

קוהאי (Kohai)- ניתן להבין את סיומת "קוהאי" בתור "המתלמד של הסנפאיי". קוהאי הוא האדם אשר נמצא מתחת לסנפאיי ולומד ממנו.

אוטוטו (Ototo)- המילה היפנית בה בן משפחה מתאר את אחיו הקטן.

אימוטו (Imoto)- המילה היפנית בה בן משפחה מתאר את אחותו הקטנה.

אוני-סאן (Onii-San)- המילה היפנית בה בן משפחה מתאר את אחיו הגדול.

אונה-סאן (One-San)- המילה היפנית בה בן משפחה מתאר את אחותו הגדולה.

טאן (Tan)- כינוי המתייחס לאדם ממוצא אסייתי הנראה ממש ממש טוב. ממש כמו "סמל מין".

 

 

מושגים בחיי היום-יום של האוטאקו:

"אוהיו" (Ohayo)- המילה היפנית ל"בוקר טוב".

"קוניצ'יווה" (Konichiwa)- ניתן לתרגם את המילה ל2 משמעויות. הראשונה היא המילה היפנית ל"צהריים טובים", או המילה היפנית ל"שלום" כאשר פוגשים בן אדם. לדוגמה: Konichiwa, Itai-kun"". פירוש המשפט יהיה "שלום, איתי-קון."

"קונבאנוואה" (Konbanwa)- המילה היפנית ל"ערב טוב".

"אויאסומי" (Oyasumi)- המילה היפנית ל"לילה טוב".

"קאוואי" (Kawaii)- המילה היפנית ל"חמוד".

מרצ'נדייס (Merchendise)- המילה בה אדם (לא בהכרח אוטאקו) משתמש על מנת לתאר מוצרים נלווים לסדרה/סרט/משחק אהוב עליו. לדוגמה: פוסטרים, שרשראות, מוצרים מאותו סרט/סדרה/משחק, פיגרים.

פיגר- "פיגר" היא בובה אשר מדמה אחד לאחד את הדמות מהסרט/סדרה/משחק שלה. לרוב פיגרים בנויים בתנוחות המאפיינות את הדמויות שלהן. לדוגמה: פיגר של Natsu  מ- Fairy Tail מחזיק אש.

בנטו (Bento)- חבילת מזון אחידה או ארוחה ביתית ארוזה הנפוצה במטבח היפני. בנטו מסורתי מכיל בדרך כלל אורז, דג או בשר, עם ירקות כבושים או מבושלים, בדרך כלל במיכל דמוי תיבה.

 

 

סוגי דרה:

טסונדרה (Tsundere)– דמויות המתאפיינות בעובדה שהן קשוחות מבחוץ (טסון) ורכות מבפנים (דרה). דמויות אלה תמיד מסתירות את הרגשות שלהן, ואכפת להן בסתר מאנשים. דוגמה לדמות טסונדרה: טאיגה אאיסאקה.

יאנדרה (Yandere)- רכה מבחוץ, קשוחה מבפנים. מתוקה עד שהיא נפגעת רגשית. דמויות יאנדרה יעשו הכל בשביל האהוב

שלהן, ותתנהג אליו באובססיביות. דוגמה לדמות יאנדרה: יונו גאסאי.

קודרה (Kuudere)- דמויות המאופיינות בקרירות ובחשיבה הגיונית. הן תמיד ידעו מה לעשות אך בכל זאת

לא יתאמצו להיות במרכז. הדמויות מציגות חוסר אכפתיות לדברים ואירועים שקורים. דוגמה לדמות קודרה: קאנאדה טאצ'יבאנה.

דאנדרה (Dandere)- דמויות המאופיינות בחוסר יכולת להשתלב בחברה. הן לא-מקובלות בדרך כלל, ביישניות במידה רבה וקשה להן להביע את הרגשות שלהן. דוגמה לדמות דאנדרה: הינאטה היוגה.

דרדרה (Deredere)- דמויות המתאפיינות באנרגטיות ושמחות. תמיד יחפשו דרכים לעודד את הסביבה שלהן. הן צעקניות וקולניות,

תמיד אופטימיות באופן מוגזם ותמיד מתרגשות גם מדברים קטנים, שטותיות. דוגמה לדמות דרדרה: ללה דוילוק.

הימדרה (Himedere)- דמויות המתאפיינות בהתנהגות מתעלת על גבי השאר. דמויות אלה בדרך כלל חלק ממשפחת מלוכה או חושבות שהן ממשפחת המלוכה ונהנות לשמש את מעמדן כדי להשפיל אחרים ולקבל את מה שברצונם. דוגמה לדמות הימדרה: מיו אאויאמה.

קמידרה (Kamidere)- דמויות המתאפיינות במחשבה שהם אלוהים. דמויות אלה חושבות שכל מילה שלהם היא בעליונה ובמקום לנסות לשנות את עצמם הם מעדיפים לשנות את הסביבה (או את העולם). דוגמה לדמות קאמידרה: הארוהי סוזומיה.

אונדרה (Undere)- דמויות המתאפיינות בצייתנות מוחלטת. דמויות אלה מסכימים עם כל מה שהדמות הראשית אומרת או עושה על מנת ליצור מערכת יחסים ידידותית. דוגמה לאונדרה: היקארי הימונוטו.

קאנדרה (Kanedere)- דמויות המתאפיינות באובססיה לכסף ומעמד. דמויות אלה חושקות רק באלה שיש להם כסף, מעמד גבוה או כוח. דוגמה לקאנדרה: קיקאג'ימה מוגאנה.

מאיאדרה (Mayadere)- דמויות המתאפיינות באהבה משנאה. דמויות אלה בדרך כלל מתחילות בתור הדמות הרעה אך עם הזמן עוברות לצד הטוב בעקבות התאהבות בגיבור הסיפור. דוגמה למאיאדרה: קונג'יקי נו יאמי.

אנימה פרדייס 

מילון מושגים

© כל הזכויות שמורות לאנימה פרדייס. 

כותבים: מיכאל, צחי.

מבצע, מבנה ועיצוב: אלעד.  

  • Facebook - Grey Circle
bottom of page